Teken,- en schildertechnieken bij Atelier Sint Lucas

Atelier Sint Lucas is ontstaan uit een samenwerking van diverse Haagse kunstenaars die willen voldoen aan de behoefte tot het leren van de grondbeginselen van de figuratieve teken- en schilderkunst. Niet alleen kun je hier terecht om te leren tekenen of om klassieke schildertechnieken op te doen, ook voor materiaal kennis, kunstgeschiedenis en persoonlijke ontwikkeling kun je bij ons in Den Haag terecht. Wil je graag een vrijblijvend één van onze tekenlessen of schilderlessen volgen? Neem dan hier contact met ons op!

De docenten

Afhankelijk van uw behoefte en achtergrond kunt u zich verdiepen in verschillende disciplines en technieken. Onze docenten hebben dan ook ieder hun eigen expertise en vakgebied. Weet u niet wat het beste past, neemt u dan gerust contact met ons op.

Dan Dickhof

Kunstgeschiedenis & kunstbeschouwing, Grafische Technieken & Geschiedenis Prentkunst

lees meer…

Arjan van Gent

Klassiek portretschilderen in olieverf en/of aquarel

lees meer…

brochure

Winny Swetsloot

Klassieke schildertechnieken

lees meer…

brochure

Saskia E.M. van Dijk

Tekenen, onderzoek en ontwikkeling van een handschrift

lees meer…

brochure

Arjan van Gent is een leraar van de klassieke school. Hij leert je in olieverf een schilderij op te bouwen door te beginnen met een monochrome licht/donker onderlaag in grijs/bruine tinten (grisaille). Daarna wordt in veel dunne lagen (glaceren) de kleur aangebracht. Arjan laat je bovendien goed kijken naar de werkwijze van de oude meesters (Rembrandt/Rubens) en hij stimuleert zijn leerlingen deze te kopiëren om ervan te leren.

Arjan heeft veel kennis (ook van materialen) en veel ervaring, en hij weet dat goed over te brengen, waardoor je als leerling steeds enthousiaster en meer geïnspireerd raakt. Bovendien is de sfeer in het atelier erg gezellig en komen we met veel plezier naar de lessen.

Rineke (al zes jaar leerling bij Arjan van Gent)

“Door mijn werk in de kunsthandel en de museale wereld kom ik dagelijks in aanraking met prenten. Bij Dan Dickhof volgde ik een cursus om een beter te begrijpen hoe prenten precies gemaakt worden. Dan is een enthousiaste docent die zijn praktische ervaring als kunstenaar combineert met een gedegen kunsthistorische achtergrond. Zelf een prent maken is een fascinerend proces en ik kan iedereen deze cursus van harte aanbevelen.”

Jan de Klerk (Rijksmuseum)

“Op informele wijze de ongebaande paden van de (prent)kunstgeschiedenis bewandelen door aandacht te schenken aan thema’s en verbanden die bij reguliere kunstgeschiedeniscursussen vaak onderbelicht blijven.”

Michel Bohn (Museum Panorama Mesdag)  – over de lessen Grafische Technieken & Geschiedenis Prentkunst van Dan Dickhof

“Schilderijen waren saai voor mij. Maar door deel te nemen aan deze kunstgeschiedenislessen zijn schilderijen voor mij gaan leven. Ik geniet er van. En wat zo leuk is, is dat je zelf een onderwerp mag kiezen wat dan in de les behandeld wordt.”

Hannie Brussée – over de kunstgeschiedenislessen van Dan Dickhof

“Waardevolle cursus voor zowel een beginnende als gevorderde kunstliefhebber, waar de modules allemaal even interessant zijn! Altijd met een werk wat in Nederland te bezichtigen is geeft een mooie combinatie tussen theorie en praktijk.”

Yolanda Mellegers – over Kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing van Dan Dickhof

“De thema’s geven de grote lijn weer, maar de prikkelende verbanden leiden vaak tot discussies ver buiten het thema. Eigenlijk kleuren we telkens een beetje buiten de lijntjes 🙂 .”

Ruud den Hooff (multimedia en grafische vormgeving voor musea, o.a. Teylers Museum) – over Kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing van Dan Dickhof

Over Atelier Sint Lucas

Voor de naam van ons atelier is gekozen voor Sint Lucas om te verwijzen naar het oude gildesysteem zoals dat eeuwen geleden al bestond en bovendien is Sint Lucas de patroonheilige van de schilders. Beroemde voorgangers in de kunstgeschiedenis zoals Rubens en Vermeer waren verbonden aan het Sint Lucasgilde zoals dat bijvoorbeeld in Antwerpen en Delft bestond.

> Lees meer

Galerie Cursisten

Bekijk hier werk van onze cursisten.

> Lees meer

  • Alles
  • Agenda

Open week 2018

Heeft u behoefte aan een verdieping op het gebied van tekenen en schilderen? Dan is dit voor u de kans zich te oriënteren in lessen die bijdragen aan uw ontwikkeling in de wereld der schone kunsten. In de eerste week van oktober organiseert Atelier Sint Lucas …

Atelier Sint Lucas op locatie

Expositie "into the silence" Vanaf 9 september t/m 1 oktober 2017 vindt er op de Korte Vijverberg 2 in Den Haag een tentoonstelling plaats van klassiek geschilderde stillevens en hedendaags realisme getiteld "Into the Silence". Op deze unieke locatie, schuin tegenover het Mauritshuis, kunt u genieten …

Open dag Atelier Sint Lucas

Open dag! Het is er weer tijd voor. Atelier Sint Lucas organiseert deze dag op 26 februari 2017. U bent van harte welkom bij het gehele programma tussen 13:00 en 17:00 uur. De open dag wordt georganiseerd voor huidige studenten en iedereen die geïnteresseerd is. Dus …