Ons aanbod in theorie-, teken-, en schilderlessen

Hieronder vindt u het lesaanbod van Atelier Sint Lucas. Alle cursussen duren van september t/m juni maar je kunt ook tussentijds instappen. Het cursusgeld verschilt per docent en wordt hieronder vernoemd. Je neemt, met stilzwijgende voortzetting, deel per maand met een opzegtermijn van een maand. De eerste proefles is altijd gratis.

Voor wie?

Aan ons atelier wordt al enige tijd les gegeven aan leerlingen van diverse achtergrond en leeftijd en is bedoeld voor een ieder die behoefte heeft aan verdieping op het gebied van tekenen en schilderen. De cursussen zijn gericht op zowel beginners als (ver)gevorderden, maar zijn zeker ook geschikt voor jonge talenten of afgestudeerde professionele kunstenaars.

Klassiek portretschilderen in olieverf en/of aquarel

Docent: Arjan van Gent
Lestijden: maandag 10:00 – 12:30, dinsdag 19:30 – 22:00, woensdag 10:30 – 13:00, vrijdag 10:00 – 12:30

De cursus zal beginnen met tekenen naar duidelijke voorbeelden en leidt dan naar het maken van een traditioneel laag-over-laag schilderij in diverse technieken in olieverf en/of aquarel, gebaseerd op de technieken van de oude meesters. Specifieke oefeningen (o.a. het kopiëren van oude meesters) worden afgewisseld met demonstraties door de docent en duidelijke voorbeelden uit de kunstgeschiedenis. Door middel van afwisselende en gestructureerde opdrachten worden onderwerpen als kleur, compositie, proporties en licht/donkerwerking stap voor stap behandeld. Het maken van een schilderij in lagen vergt geduld, maar leidt tot verrassende resultaten!

Cursusgeld is vastgesteld op €100,- per maand.

“Een flink aantal jaren mocht ik les krijgen van meester Arjan. Meester omdat hij een meester is in zijn vak en omdat hij een uitzonderlijk fijne leermeester is voor zijn leerlingen. Bij Arjan staat, bij welk onderwerp je ook wilt schilderen, technische kennis centraal. Arjan heeft voor elk schildertechnisch probleem een oplossing. Ook laat Arjan laat je delen in zijn eigen ontwikkeling. De sfeer in zijn lessen is altijd aangenaam en bemoedigend. Wie de technische aspecten van het schilderen onder de knie wil krijgen, is bij meester Arjan heel goed af.”

Manon Kant over de lessen van Arjan van Gent

> Gratis proefles volgen

Arjan van Gent

Beeldend kunstenaar Arjan van Gent (1970) studeerde in 1995 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag en heeft zich tijdens en na zijn studie verdiept in de klassieke teken- en schildertechnieken. Zijn werk dat bestaat uit portretten, stillevens en genrestukken (zie www.arjanvangent.nl) bevindt zich in diverse particuliere, museale en bedrijfscollecties en is regelmatig te zien bij o.a. Pulchri Studio in Den Haag.

brochure

telefoon +31 (0)6 18 21 64 11

www.arjanvangent.nl | info@arjanvangent.nl

Klassieke schildertechnieken

Docent: Winny Swetsloot
Lestijden: woensdag 13:00-15:30 en 19:30-22:00, vrijdag 19:30-22:00

De lessen zijn interessant voor de professionele schilder die zijn handschrift verder wil ontwikkelen en de serieuze amateur die deze wil ontdekken. Naast het opdoen van materiaalkennis worden gedurende de cursus o.a. de volgende technieken behandeld:

  1. Glacis over grisaille
  2. Glacis over groene aarde
  3. Glacis over warme en koude aarde kleuren
  4. Glacis toegepast in de romantiek
  5. Impressionisme
  6. Olieverf studies

Cursusgeld is vastgested op €100,- per maand.

> Gratis proefles volgen

Winny Zwetsloot

Restaurator Winny Zwetsloot heeft de afgelopen 25 jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar glaceertechnieken van de 16e eeuw tot en met de schildertechnieken van hedendaagse schilders. Hij geeft al jaren les aan professionele schilders die hun techniek willen verbeteren. Naar aanleiding van vragen die deze vakschilders hem stelden is er in samenwerking met deze kunstenaars een lesprogramma ontwikkeld waarbij alle schildertechnieken teruggebracht worden tot 5 essentiële en 1 studie techniek.

brochure
T +31 (0)6 20 60 91 77
www.sofathehague.nl | wpzwetsloot@yahoo.com

Tekenen, onderzoek en ontwikkeling van een handschrift

Docent: Saskia E.M van Dijk
Lestijden: dinsdag 09:30-12:00

Kijken, kijken, kijken…

Tekenen en schilderen beginnen met kijken.

Hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien. De kunst is om niet alles wat je ziet weer te geven maar dat te filteren, en zo met een eigen uitdrukking een eigen beeld te creëren.

In de cursus worden de basiselementen van het tekenen behandeld: compositie, dieptewerking, licht-donker contrasten, verhoudingen. Eenmaal in bezit van deze vaardigheden kun je je verdiepen, zodat je je kunt richten op je handschrift, arceringen, experiment en het materiaal, de vier elementen waar de nadruk op ligt binnen deze cursus.

Door de individuele manier van lesgeven zal je ook je grenzen gaan verleggen door zo dicht mogelijk bij jezelf te komen in de verbeelding, ideevorming, ontwikkeling en uitvoering van je plannen. In de cursus werk je met houtskool, potlood, Oost Indische inkt en eventueel met kleurpotlood of pastelkrijt. Zo kun je ontdekken welk materiaal bij je past en waar je sterke punten liggen.

Cursusgeld is vastgesteld op € 90.- per maand.

> Gratis proefles volgen

Saskia E.M. van Dijk

“Een belangrijk deel van mijn jeugd woonde ik in een huis dat vol hing met etsen, waar een monumentale diepdrukpers stond en vol hing met tekeningen en schilderijen.

Het was er een komen en gaan van mijn vaders collega’s van de Haagse Academie en kunstenaarsverenigingen.

Daarom is het niet verwonderlijk dat ik, die zelf graag tekende, gekozen heb voor een leven in de wereld van de beeldende kunst.”

brochure

T +31 (0)6 13 90 93 21

www.semvandijk.nl | semvandijk@kpnplanet.nl

GRAFISCHE TECHNIEKEN EN GESCHIEDENIS PRENTKUNST

Docent: Dan Dickhof
Lestijden: binnenkort bekend

Rembrandt, Picasso en Lucian Freud deden het… schilderen én ETSEN! Wil je ook etsen? Volg dan een tweedaagse workshop bij Dan Dickhof.

Voorafgaand aan de praktijk wordt er een inleiding gegeven op de geschiedenis van de etskunst (inclusief het bekijken van historisch materiaal)

De workshops zijn kleinschalig (max. 5 personen). Er is tijd en aandacht voor zowel beginners als gevorderden.

Kosten: €130 incl. BTW (incl. materiaal op locatie + drinken/ lunch/ borrel) Neem je iemand mee, dan krijg je €15 korting.

> Contact

Dan Dickhof

Dickhof studeerde aan de Koninklijke Academie (KABK) in Den Haag en tegelijkertijd aan kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Prentkunst was hierbij een specialisatie. Aan de KABK studeerde hij af in grafiek bij Simon Koene (1946) en Coos Dieters (1946).
Hij werkte in de kunsthandel en museumwereld en is momenteel conservator bij Museum Panorama Mesdag in Den Haag. Verder geeft hij regelmatig lezingen en publiceert hij over zowel oude als hedendaagse kunst.

T +31 (0)6 17 16 22 11

dan.dickhof@gmail.com